Meşhur Maya Takvimi’nden haberdar olmayanımız var mı?… Eminim ki yoktur!
Malum… Mayalara göre, 21 Aralık 2012 dünyanın son günü. Yani, Maya Takvimi diyor ki, “20 Aralık 2012 günü sevdiklerinizle helalleşin, vedalaşın… Çünkü ertesi gün kıyamet kopacak.”
Bu konuyu çok güzel anlatan, yönetmenliğini Roland Emmerich’in yaptığı “2012” isimli o etkileyici filmi de birkaç sene önce izlemiştik.
Bu filmde bilim adamları dünyanın sonunun yaklaşmakta olduğunu fark ediyor ve bu kötü bilgiyi ABD başkanına aktarıyorlardı. Bu bilgi üzerine, ABD’nin liderliğinde anında bir araya gelen zengin ülkeler, insan, hayvan ırkını ve kültürel mirası kurtarmak için yeni bir “Nuh’un Gemisi” yapmaya başlıyordu. Panik, kaos olmaması için de, dünyanın sonunun hızla yaklaşmakta olduğu gerçeği diğer insanlardan saklanıyordu.
Ve… Dünya hızla sona doğru giderken, yaşam olağan akışıyla sürüyor, insanlar olacaklardan bihaber her zamanki hayhuylarıyla yaşamaya devam ediyordu.
Durup dururken bu konu nereden aklıma geldi?..
“Dijital ekonomi için hazırlığınızı yapın, çünkü klasik ekonomi son günlerini yaşıyor.”
Aslında durup dururken aklıma gelmedi tabi. Geçen ay İstanbul’da İnteraktif Pazarlama Zirvesi (İPZ) vardı. “İnteraktif dünya bir mecra olmanın ötesine geçti; yüksek ekonomik değere sahip bir ekosistem halini aldı.” diyen İPZ için biz de iki gün boyunca İstanbul’daydık. Zirve’nin yetişebildiğimiz tüm oturumlarını izledik.
Gerek konuşmacı, gerekse panelist olarak yerli yabancı çok sayıda uzman İPZ’deydi.
Konuşmacılar interaktif dünya ile ilgili öyle şeyler söylediler ki, şaşırıp kaldık ve hatta ürktük! Hatta bir konuşmacı, “Dijital ekonomi için hazırlığınızı yapın, çünkü klasik ekonomi son günlerini yaşıyor.” mealinde bir şeyler söyledi ve dijital dünyanın bugününden, gelişme hızından, yarınından sayısal değerlerle, istatistiklerle bahsetti.
İşte tam o anda aklıma geldi Maya Takvimi ve 2012 filmi. Sefa’ya, “Kendimi 2012 filmindeki gariban insanlardan biri gibi hissettim” dedim, “Nuh’un dijital gemisine binecek olanlar kim acaba?.. Kimler kurtulacak, kimler dijital tufanda yok olup gidecek?..”
Dedim ya, “Şaşırıp kaldık, ürktük” diye… Şaşırmamak, ürkmemek mümkün mü ki?!..
Dünya, belki felakete, yok oluşa değil ama bambaşka bir geleceğe doğru yol alıyor ve insanların çok büyük bir bölümü bunun farkında değil. Gerçi farkında da olsa çok fazla değişen bir şey olmayacak. Çünkü birçoğunun koşulları bu hızlı değişime uyum sağlamasına yetmeyecek ve dijital depremlerden tsunamilerden kurtulamayacak.
Gel de ürkme!..
Oooof, of!.. Ne yapıp edip, Nuh’un dijital gemisine binmek gerek!..
…
* Bu yazı, HOME&OFFICE CONCEPT dergisinin Ekim 2012 sayısında yayımlanmıştır.
* Fotoğraf: Canva